Algemene voorwaarden

Artikel 1: Definities

Opstelling: Door de opdrachtnemer bedrijf- of beroepsmatig georganiseerde of aangeboden dienst of activiteit of combinatie van diensten of activiteiten, alsmede het bieden van faciliteiten. Deze diensten, activiteiten of faciliteiten kunnen bestaan uit de verhuur of verkoop van materiaal, het verzorgen van vervoer of activiteiten, het verzorgen van (verblijfs)accommodatie(s), het geven van instructie en het (laten) begeleiden van (delen van) een programma van activiteiten. Onder begeleide arrangementen of begeleide activiteiten wordt verstaan: arrangementen of activiteiten die door een vertegenwoordiger van de ondernemer worden begeleid.

Deelnemer(s): iedere natuurlijke of rechtspersoon die deelneemt aan een opdracht uitgevoerd door opdrachtnemer.

Diensten: alle werkzaamheden die opdrachtnemer voor of ten behoeve van Opdrachtgever verricht ter uitvoering van de overeenkomst, al dan niet in samenhang met de levering van goederen;

Documenten: alle documenten die betrekking hebben op de te leveren Goederen en/of Diensten, zoals kwaliteits- en garantiebewijzen, keuringsgegevens, gebruikershandleidingen, instructieboeken, tekeningen, specificaties, technische gegevens, EU-verklaringen van overeenstemming, etc.

Opdrachtnemer: Rebelieve B.V., gevestigd te Oene, KvK-nummer 65683633 wordt in deze algemene voorwaarden aangeduid als Opdrachtnemer.

Opdrachtgever: iedere natuurlijke of rechtspersoon met wie opdrachtnemer een overeenkomst heeft gesloten.

Overeenkomst/Opdracht: de overeenkomst van opdracht, waarbij opdrachtnemer zich jegens Opdrachtgever verbindt om bepaalde diensten en/of goederen van welke aard en onder welke benaming dan ook aan de Opdrachtgever te leveren.

Partijen: Opdrachtnemer en Opdrachtgever samen.

IE-rechten: rechten op intellectuele creaties, zoals het auteursrecht, merkenrecht, modellenrecht, handelsnamenrecht, databankenrecht en octrooirecht.

Schriftelijk: per brief en/of per e-mail.

Artikel 2: Toepasselijkheid algemene voorwaarden

2.1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, aanbiedingen, werkzaamheden, overeenkomsten en leveringen van diensten of goederen door of namens Opdrachtnemer.

2.2. Afwijkingen van en aanvullingen op deze voorwaarden zijn slechts geldig als ze schriftelijk tussen partijen zijn overeengekomen.

2.3. De toepasselijkheid van leveringsvoorwaarden van de Opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

2.4. Indien een van de bepalingen in deze voorwaarden nietig is of vernietigd wordt, dan blijven de andere bepalingen onverminderd van kracht. Partijen treden in dat geval met elkaar in overleg met het doel om andere afspraken te maken over de nietige of vernietigde bepaling.

2.5. Door gebruik te maken van de diensten van Opdrachtnemer, verklaart de Opdrachtgever dat hij kennis heeft genomen van de algemene leveringsvoorwaarden van Rebelieve B.V. en dat hij met deze leveringsvoorwaarden akkoord gaat.

Artikel 3: Aanbiedingen en totstandkoming overeenkomsten

3.1. Alle aanbiedingen en uitingen van Opdrachtnemer zijn vrijblijvend, tenzij Opdrachtnemer uitdrukkelijk anders heeft verklaard. De Opdrachtgever staat in voor de juistheid en volledigheid van de door of namens hem verstrekte gegevens, waarop Opdrachtnemer haar aanbieding heeft gebaseerd. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk indien Opdrachtgever onjuiste of onvolledige gegevens heeft verstrekt. De aanbiedingen zijn 1 maand geldig vanaf de datum waarop de aanbieding is gedaan, tenzij in het aanbod een andere termijn van aanvaarding is genoemd. Wordt het aanbod niet binnen die gestelde termijn aanvaard, dan vervalt het aanbod.

3.2. De overeenkomst komt tot stand na ondertekening of instemming anderszins van de aanbieding en/of offerte.

3.3. De opdracht wordt in ieder geval geacht te zijn tot stand gekomen in de volgende gevallen:

  1. bij accordering per e-mail door of namens Opdrachtgever van de aanbieding en/of offerte;
  2. ondertekening van de offerte of overeenkomst door of namens Opdrachtgever;
  3. in geval van bestellingen door een door de Opdrachtgever ingestuurde opdrachtbon, brief of e-mail;
  4. indien Opdrachtnemer met de uitvoering van de overeenkomst is begonnen en dit bij Opdrachtgever bekend is.

3.4. Alle afbeeldingen, tekeningen, gegevens betreffende gewichten, afmetingen, kleuren, prijzen e.d. opgenomen in documenten van Opdrachtnemer gelden slechts bij benadering. Wijzigingen in de opdracht zijn slechts geldig indien schriftelijk overeengekomen.

3.5. In geval van meerwerk zal Opdrachtgever Opdrachtnemer een afzonderlijke opdracht moeten verstrekken. Opdrachtnemer heeft het recht om deze afzonderlijke opdracht te weigeren.

3.6. De overeenkomst bevat voor Opdrachtnemer steeds inspanningsverplichtingen, geen resultaatsverplichtingen.

Artikel 4: Prijzen en betaling

4.1. Alle prijzen zijn exclusief omzetbelasting (BTW) of andere heffingen welke van overheidswege worden opgelegd. De prijzen zijn in euro's. De Opdrachtgever dient betalingen in euro's te voldoen.

4.2. Aan een door Opdrachtnemer afgegeven voorcalculatie of begroting kan de Opdrachtgever geen rechten ontlenen, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. Een door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer kenbaar gemaakt beschikbaar budget geldt niet als een overeengekomen prijs, tenzij partijen dit schriftelijk zijn overeengekomen.

4.3. Opgegeven prijzen zijn gebaseerd op factoren zoals deze gelden ten tijde van de opgave. Nadien optredende verhogingen van prijsfactoren, zoals loonkosten, e.d. voor zover deze geen betrekking hebben op het normale handelsrisico, kunnen aan de Opdrachtgever worden doorberekend.

4.4. Met betrekking tot de door Opdrachtnemer verrichte prestaties en de daarvoor door Opdrachtgever verschuldigde bedragen leveren de gegevens uit de administratie van Opdrachtnemer volledig bewijs op. Opdrachtgever heeft het recht tegenbewijs te leveren.

4.5. Indien sprake is van een periodieke betalingsverplichting van Opdrachtgever, geldt dat Opdrachtnemer gerechtigd is schriftelijk, conform de in de overeenkomst opgenomen index of andere maatstaf, geldende prijzen en tarieven aan te passen op de in de overeenkomst genoemde termijn. Indien de overeenkomst niet uitdrukkelijk voorziet in de mogelijkheid van Opdrachtnemer tot aanpassing van de prijzen of tarieven, geldt dat Opdrachtnemer gerechtigd is schriftelijk met inachtneming van een termijn van ten minste drie maanden de geldende prijzen en tarieven aan te passen. Indien Opdrachtgever in dat laatste geval niet akkoord wenst te gaan met de aanpassing dient deze schriftelijk binnen dertig dagen na de kennisgeving te reageren en treden partijen met elkaar in overleg. Komen partijen niet tot overeenstemming dan is Opdrachtgever gerechtigd de overeenkomst schriftelijk op te zeggen met ingang van de datum waarop de nieuwe prijzen en/of tarieven in werking zouden treden.

4.6. Verschuldigde bedragen worden door Opdrachtgever betaald volgens de overeengekomen betalingscondities, bij gebreke waarvan de betaling binnen 30 dagen na factuurdatum dient te geschieden. Opdrachtgever is niet gerechtigd tot opschorting van enige betaling en evenmin tot verrekening van verschuldigde bedragen.

4.7. Indien Opdrachtgever de verschuldigde bedragen niet of niet tijdig betaalt, is Opdrachtgever, zonder dat een aanmaning of ingebrekestelling nodig is, over het openstaande bedrag wettelijke rente voor handelsovereenkomsten verschuldigd. Indien Opdrachtgever na aanmaning of ingebrekestelling nalatig blijft de vordering te voldoen, kan Opdrachtnemer de vordering uit handen geven, in welk geval Opdrachtgever naast het dan verschuldigde totale bedrag tevens gehouden is tot vergoeding van alle gerechtelijke en waaronder begrepen alle buitengerechtelijke kosten, kosten berekend door externe deskundigen. Een en ander laat de overige wettelijke en contractuele rechten van Opdrachtnemer onverlet.

4.8. Indien Opdrachtgever een overeengekomen opdracht intrekt, uitstelt of benodigde bestanden onvolledig dan wel te laten oplevert, heeft Opdrachtnemer recht op vergoeding van alle door Opdrachtnemer gemaakte kosten, inclusief de personele kosten tot het moment van beëindiging of uitstel van de opdracht.

Artikel 5: Duur van de opdracht

5.1. De overeenkomst tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer wordt aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij uit de aard van de overeenkomst iets anders voortvloeit of partijen uitdrukkelijk én schriftelijk anders zijn overeengekomen.

5.2. Zijn partijen binnen de looptijd van de overeenkomst voor de voltooiing van bepaalde werkzaamheden een termijn overeengekomen, dan is dit nooit een fatale termijn. Bij overschrijding van deze termijn kan Opdrachtgever Opdrachtnemer schriftelijk in gebreke stellen.

Artikel 6: Uitvoering van de opdracht

6.1. Opdrachtgever stelt Opdrachtnemer vóór het uitbrengen van de offerte en daarna volledig en correct op de hoogte van alle voor de uitvoering van de opdracht van belang zijnde informatie. Opdrachtnemer is gerechtigd de juistheid en volledigheid van de informatie te toetsen en in geval van onjuistheid of onvolledigheid de werkzaamheden op te schorten totdat opdrachtgever aan haar verplichting in de eerste zin van dit artikel heeft voldaan.

6.2. Opdrachtnemer zal zich naar beste kunnen inspannen zijn diensten met zorg uit te voeren, in voorkomend geval overeenkomstig de met opdrachtgever schriftelijk vastgelegde afspraken en procedures. Alle diensten van Opdrachtnemer worden uitgevoerd op basis van een inspanningsverbintenis, tenzij Opdrachtnemer een resultaat heeft toegezegd en het desbetreffende resultaat tevens met voldoende bepaaldheid in de overeenkomst is omschreven.

6.3. De uitvoering van een opdracht gaat in op de afgesproken startdatum van de opdracht, doch niet eerder dan dat alle voor de uitvoering noodzakelijke gegevens in bezit zijn van Opdrachtnemer. Indien opdrachtgever voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde informatie niet tijdig of niet correct aanlevert, waardoor het aanvangstijdstip van de werkzaamheden moet worden verschoven, kan Opdrachtnemer de opdracht opschorten en draagt de opdrachtgever de hierdoor veroorzaakte kosten (verlies ingeplande capaciteit, kosten infrastructuur etc.) Opdrachtnemer zal deze kosten zoveel als mogelijk proberen te beperken.

6.4. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor elke schade in welke vorm dan ook die voortvloeit uit het niet voldoen aan het in het eerste lid van dit artikel gestelde.

6.5. Indien en voor zover Opdrachtgever dit verzoekt, retourneert Opdrachtnemer de betreffende bescheiden.

Artikel 7: Termijnen

7.1. Opdrachtnemer spant zich er redelijkerwijs voor in de door haar genoemde of tussen partijen overeengekomen al dan niet uiterste (leverings)termijnen en/of (oplever)data zoveel mogelijk in acht te nemen. Door Opdrachtnemer genoemde of tussen partijen overeengekomen tussentijdse (oplever)data, gelden steeds als streefdata, binden Opdrachtnemer niet en hebben steeds een indicatief karakter.

7.2. Indien overschrijding van enige termijn dreigt, zullen partijen in overleg treden om de gevolgen van de overschrijding voor de verdere planning te bespreken.

7.3. In alle gevallen - derhalve ook indien partijen een uiterste (leverings)termijn of (oplever)datum zijn overeengekomen - komt Opdrachtnemer wegens tijdsoverschrijding eerst in verzuim nadat opdrachtgever haar schriftelijk in gebreke heeft gesteld, waarbij opdrachtgever Opdrachtnemer een redelijke termijn stelt ter zuivering van de tekortkoming en deze redelijke termijn is verstreken. De ingebrekestelling dient een zo volledig en gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten, zodat Opdrachtnemer in de gelegenheid wordt gesteld adequaat te reageren.

7.4. Opdrachtnemer is niet gebonden aan een al dan niet uiterste (oplever)datum of (leverings)termijn als partijen een wijziging van de inhoud of omvang van de overeenkomst (meerwerk, wijziging van specificaties etc.) of een wijziging van de aanpak van de uitvoering van de overeenkomst zijn overeengekomen, of indien opdrachtgever zijn verplichtingen die voortvloeien uit de overeenkomst niet, niet tijdig of niet volledig nakomt. Het feit dat zich tijdens de uitvoering van de overeenkomst (de vraag naar) meerwerk voordoet en/of de opdracht wordt gewijzigd en/of aangepast met gevolg dat de uitvoering van de opdracht langer duurt dan in eerste instantie is begroot, is voor opdrachtgever nimmer grond voor opzegging of ontbinding van de overeenkomst.

Artikel 8: Intrekkingsopdracht

8.1. Het staat Opdrachtgever vrij om de opdracht aan Opdrachtnemer op elk gewenst moment te beëindigen.

8.2. Wanneer Opdrachtgever de opdracht intrekt, is Opdrachtgever verplicht het verschuldigde loon en de gemaakte onkosten van Opdrachtnemer te betalen. Opdrachtgever is niet toegestaan deze onkosten te verrekenen en/of op te schorten met eventuele kosten en/of schade als gevolg van het (voortijdig) eindigen van de opdracht.

8.3. Wanneer er door Opdrachtnemer producten zijn geleverd en daarmee bezittingsverlies is ontstaan, is opdrachtnemer gerechtigd om hiervoor compensatie te vragen, tenzij er feiten en omstandigheden zijn die aan de opzegging ten grondslag liggen die aan opdrachtnemer zijn toe te rekenen.

8.4. Zolang de opdracht niet tot tevredenheid is afgewikkeld en/ of nog niet geheel is betaald, blijven alle rechten bij de opdrachtnemer.

Artikel 9: Privacy en gegevensverwerking

9.1. Indien dit voor de uitvoering van de overeenkomst noodzakelijk is, zal Opdrachtgever Opdrachtnemer schriftelijk informeren over de wijze waarop Opdrachtgever uitvoering geeft aan zijn verplichtingen op grond van de wetgeving op het gebied van bescherming van persoonsgegevens.

9.2. Partijen houden het er voor dat Opdrachtnemer ten aanzien van de verwerking van persoonsgegevens 'verwerker' in de zin van de Algemene Verordening Gegevensbescherming is.

9.3. De verantwoordelijkheid voor de gegevens die met gebruikmaking van een dienst van Opdrachtnemer door Opdrachtgever worden verwerkt, ligt volledig bij opdrachtgever. Opdrachtgever staat er tegenover Opdrachtnemer voor in dat de inhoud, het gebruik en/of de verwerking van de gegevens niet onrechtmatig zijn en geen inbreuk maken op enig recht van een derde. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen elke rechtsvordering van een derde, uit welke hoofde dan ook, in verband met deze gegevens of de uitvoering van de overeenkomst.

Artikel 10: Beveiliging

10.1. Indien Opdrachtnemer op grond van de overeenkomst gehouden is tot het voorzien in een vorm van informatiebeveiliging, zal die beveiliging beantwoorden aan de tussen partijen schriftelijk overeengekomen specificaties betreffende beveiliging. Opdrachtnemer verstrekt opdrachtgever geen enkele garantie terzake de beveiliging tegen cyber-aanvallen. Opdrachtnemer staat er niet voor in dat de informatiebeveiliging onder alle omstandigheden doeltreffend is. Indien een uitdrukkelijk omschreven wijze van beveiliging in de overeenkomst ontbreekt, zal de beveiliging voldoen aan een niveau dat, gelet op de stand van de techniek, de gevoeligheid van de gegevens en de aan het treffen van de beveiliging verbonden kosten niet onredelijk is.

10.2. De door of vanwege Opdrachtnemer aan opdrachtgever verstrekte toegangs- of identificatiecodes en certificaten zijn vertrouwelijk en zullen door opdrachtgever als zodanig worden behandeld en slechts aan geautoriseerde personeelsleden uit de eigen organisatie van opdrachtgever kenbaar worden gemaakt. Opdrachtnemer is gerechtigd toegewezen toegangs- of identificatiecodes en certificaten te wijzigen.

10.3. Opdrachtgever zal zijn systemen en infrastructuur adequaat beveiligen en te allen tijde antivirus-programmatuur in werking hebben. De kosten van reparaties of verlies van gegevens en/of data voortkomend uit een directe aanval, waaronder DDoS-aanvallen, op systemen en infrastructuur van opdrachtgever komen voor rekening van opdrachtgever.

Artikel 11: Eigendomsvoorbehoud en opschorting

11.1. Alle aan opdrachtgever geleverde zaken blijven eigendom van Opdrachtnemer totdat alle bedragen die opdrachtgever aan Opdrachtnemer op grond van de tussen partijen gesloten overeenkomst verschuldigd is, volledig aan Opdrachtnemer zijn voldaan.

11.2. Goederen welke onder het eigendomsvoorbehoud vallen, mogen niet worden verpand, tot zekerheid overgedragen dan wel mag niet aan derden enig recht op de betreffende goederen gegeven worden, behalve voor zover de normale bedrijfsuitoefening van opdrachtgever dit met zich meebrengt.

11.3. Opdrachtnemer kan de in het kader van de overeenkomst ontvangen of gerealiseerde gegevens, documenten, programmatuur en/of databestanden onder zich houden, ondanks een bestaande verplichting tot afgifte of overdracht, totdat opdrachtgever alle aan Opdrachtnemer verschuldigde bedragen heeft voldaan.

Artikel 12: Intellectuele eigendom

12.1. Indien Opdrachtnemer bereid is zich te verbinden tot overdracht van een recht van intellectuele eigendom, kan een zodanige verbintenis slechts schriftelijk en uitdrukkelijk worden aangegaan. Indien partijen schriftelijk overeenkomen dat een recht van intellectuele eigendom ten aanzien van specifiek voor opdrachtgever ontwikkelde programma's, databestanden, afbeeldingen, videobestanden of andere materialen, over zal gaan op opdrachtgever, tast dit het recht of de mogelijkheid van Opdrachtnemer niet aan om de aan die ontwikkeling ten grondslag liggende onderdelen, algemene beginselen, ideeën, ontwerpen, algoritmen, documentatie, werken, protocollen, standaarden en dergelijke, zonder enige beperking voor andere doeleinden te gebruiken en/of te exploiteren, hetzij voor zichzelf hetzij voor derden. Evenmin tast de overdracht van een recht van intellectuele eigendom het recht van Opdrachtnemer aan om ten behoeve van zichzelf of een derde ontwikkelingen te doen die soortgelijk of ontleend zijn aan ontwikkelingen welke ten behoeve van opdrachtgever zijn of worden gedaan.

12.2. Alle rechten van intellectuele eigendom op de op grond van de overeenkomst ontwikkelde of aan opdrachtgever ter beschikking gestelde programmatuur, websites, databestanden, apparatuur of andere materialen zoals analyses, ontwerpen, documentatie, rapporten, offertes, evenals voorbereidend materiaal daarvan, berusten uitsluitend bij Opdrachtnemer, diens licentiegevers of diens toeleveranciers. Opdrachtgever verkrijgt de gebruiksrechten die bij deze algemene voorwaarden, de schriftelijk tussen partijen gesloten overeenkomst en de wet uitdrukkelijk zijn toegekend. Een aan opdrachtgever toekomend recht tot gebruik is niet exclusief, niet-overdraagbaar, niet-verpandbaar en niet-sublicentieerbaar.

12.3. Ook indien de overeenkomst daarin niet uitdrukkelijk voorziet, is het Opdrachtnemer steeds toegestaan technische voorzieningen aan te brengen ter bescherming van databestanden, ter beschikking gestelde programmatuur, programmatuur waaraan aan opdrachtgever (direct of indirect) toegang wordt verschaft, en dergelijke in verband met een overeengekomen beperking in de inhoud of de duur van het recht tot gebruik van deze objecten. Opdrachtgever zal dergelijke technische voorziening(en) niet (laten) verwijderen of (laten) omzeilen.

12.4. Opdrachtnemer draagt bij een levering van de teksten het publicatierecht over en wel uitsluitend voor het overeengekomen gebruik. Over een ander gebruik moet een aanvullende overeenkomst gesloten worden.

12.5. Bij auteursrechtelijke beschermde werken is naamsvermelding verplicht, tenzij daar in de uitvoering overwegende bezwaren tegen bestaan. Deze bezwaren moeten bij het verlenen van de opdracht ter kennis van opdrachtnemer worden gebracht en door haar aanvaard worden. Het feit dat naamsvermelding in een bepaalde omstandigheid ongebruikelijk is, is geen overwegend bezwaar. Opdrachtnemer kan eisen dat haar naam niet wordt vermeld of dat gebruik wordt gemaakt van een pseudoniem.

12.6. Bij ingrijpende wijziging van de geleverde tekst die niet de goedkeuring krijgt van de auteur, kan opdrachtnemer op grond van de Auteurswet het gebruik van haar tekst verbieden.

12.7. De bepalingen van artikel 12.4 tot en met 12.6 hebben ook betrekking op teksten die opdrachtnemer van derden betrekt.

Artikel 13: Aansprakelijkheid

13.1. De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer wegens een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst of op welke rechtsgrond dan ook, daaronder begrepen iedere tekortkoming in de nakoming van een inspanningsverplichting, is beperkt tot vergoeding van uitsluitend directe schade tot maximaal het bedrag dat de verzekeraar van Opdrachtnemer per gebeurtenis per jaar uitkeert. In geen geval zal de totale aansprakelijkheid van Opdrachtnemer, op welke rechtsgrond dan ook, echter meer dan € 50.000,-- (vijftig duizend euro) bedragen.

13.2. De totale aansprakelijkheid van Opdrachtnemer voor schade door dood, lichamelijk letsel of wegens materiële beschadiging van zaken bedraagt nimmer meer dan het totale bedrag dat door de verzekeringsmaatschappij wordt gedekt en uitbetaald. Indien de verzekeringsmaatschappij geen uitkering doet, of Rebelieve Adventure niet verzekerd is, is de aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag dat de Klant uitkeert.

13.3. De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer voor indirecte schade, gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, verminderde goodwill, schade door bedrijfsstagnatie, schade als gevolg van aanspraken van afnemers van opdrachtgever, schade verband houdende met het gebruik van door opdrachtgever aan Opdrachtnemer voorgeschreven zaken, materialen of programmatuur van derden en schade verband houdende met de inschakeling van door opdrachtgever aan Opdrachtnemer voor geschreven toeleveranciers, is uitgesloten. Eveneens is uitgesloten de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer verband houdende met verminking, vernietiging of verlies van gegevens of documenten.

13.4. Opdrachtnemer kan niet aansprakelijk worden gehouden voor het tijdelijk niet beschikbaar zijn van de webserver en/of website en/of andere ICT-oplossingen van opdrachtgever, in het bijzonder wanneer dit te wijten is aan een feit dat Opdrachtnemer redelijkerwijze niet kon voorkomen, of aan handelingen van een derde waaronder in het bijzonder, doch niet uitsluitend, cyber-aanvallen. Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor kosten als gevolg van het tijdelijk onbereikbaar zijn van de website van opdrachtgever.

13.5. De in artikel 13 onder lid 1 tot en met 4 beschreven uitsluitingen en beperkingen van aansprakelijkheid van Opdrachtnemer laten de overige uitsluitingen en beperkingen van aansprakelijkheid van Opdrachtnemer welke in deze algemene voorwaarden zijn beschreven, geheel onverlet.

13.6. De onder lid 1 tot en met 4 van dit artikel bedoelde uitsluitingen en beperkingen komen te vervallen indien en voor zover de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de bedrijfsleiding van Opdrachtnemer.

13.7. Tenzij nakoming door de Opdrachtnemer blijvend onmogelijk is, ontstaat de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een overeenkomst slechts indien opdrachtgever Opdrachtnemer onverwijld schriftelijk in gebreke stelt, waarbij Opdrachtnemer een redelijke termijn wordt geboden om de tekortkoming te herstellen, en Opdrachtnemer ook na die termijn toerekenbaar tekort blijft schieten in de nakoming van haar verplichtingen. De ingebrekestelling dient een zo volledig en gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten, zodat Opdrachtnemer in staat wordt gesteld adequaat te reageren.

13.8. Voorwaarde voor het ontstaan van enig recht op schadevergoeding is steeds dat opdrachtgever de schade zo spoedig mogelijk na het ontstaan daarvan schriftelijk bij Opdrachtnemer meldt. Iedere vordering tot schadevergoeding tegen Opdrachtnemer vervalt door het enkele verloop van vierentwintig maanden na het ontstaan van de vordering, tenzij opdrachtgever vóór het verstrijken van die termijn een rechtsvordering tot vergoeding van de schade heeft ingesteld.

13.9. Alle beperkingen en uitsluitingen van aansprakelijkheid genoemd in deze algemene voorwaarden gelden ook voor alle (rechts)personen welke Opdrachtnemer bij de uitvoering van de overeenkomst gebruik maakt.

13.10. Elk recht op schadevergoeding door Opdrachtnemer vervalt in elk geval 12 maanden na de gebeurtenis waaruit de aansprakelijkheid direct of indirect voortvloeit. Dit wordt niet uitgesloten het bepaalde in artikel 6:89 Burgerlijk Wetboek.

Artikel 14: Overmacht

14.1. Tekortkomingen van Opdrachtnemer in de nakoming van de overeenkomst ten gevolge van oorlog, mobilisatie, onlusten, overstroming, gesloten scheepvaart, andere stremmingen in het vervoer, stagnatie in, respectievelijk beperking of stopzetting van de levering door de openbare nutsbedrijven, gebrek aan gas, aardolieproducten of andere middelen tot energieopwekking, merk, machinebreuk en andere ongevallen, stakingen, uitsluitingen, acties van vakbonden, uitvoerbeperkingen, andere maatregelen van overheidswege, niet levering van noodzakelijke materialen en halffabricaten door derden, opzet of grove schuld van hulppersonen en andere soortgelijke omstandigheden, worden niet aangemerkt als aan Opdrachtnemer toe te rekenen en geven de opdrachtgever geen recht op ontbinding van de overeenkomst of op schadevergoeding.

14.2. Indien ten gevolge van overmacht, buitengewone of onvoorziene omstandigheden de uitvoering van de opdracht onmogelijk blijkt, zal Opdrachtnemer zich inspannen om de uitvoering van de opdracht wel mogelijk te maken. Daarbij wordt getracht de uitvoering zoveel mogelijk te laten aansluiten aan de oorspronkelijke uitvoering. Een en ander geldt niet indien uitvoering van de opdracht door overmacht, buitengewone of onvoorziene omstandigheden blijvend onmogelijk is geworden.

Artikel 15: Verplichtingen van de Opdrachtgever

15.1. Opdrachtgever en Deelnemers die namens Opdrachtgever deelnemen aan activiteiten van de opdracht verplichten zich adequaat te verzekeren en verzekerd te houden tegen onder andere (letsel)schade evenals diefstal.

15.2. Opdrachtgever dient er zorg voor te dragen dat door de Deelnemers de door de Opdrachtnemer gehanteerde voorwaarden, gedrag- en huisregels worden nageleefd.

15.3. Opdrachtgever geeft op eerste verzoek de polis van deze verzekeringen ter inzage.

15.4. Opdrachtgever dient ervoor te zorgen dat opdrachtnemer de juiste en volledige informatie heeft gekregen die opdrachtnemer aan opdrachtgever gevraagd heeft en die nodig is voor de opdracht.

15.5. Opdrachtgever is eraan gebonden om de bepalingen in de overeenkomst te volgen en zich hieraan te houden, alsook deze algemene voorwaarden.

15.6. Wanneer er een tijdsplanning is voor een programma en/of onderdelen van een programma moeten de taken/activiteiten binnen deze tijdsplanning worden voltooid.

15.7. Tijdens de training/coaching dient Opdrachtgever zich, vanuit een positieve grondhouding, coöperatief op te stellen.

15.8. De opdrachtgever heeft als inhoudelijk deskundige de plicht om de geleverde teksten en diensten te controleren onjuistheden en onzorgvuldigheden en aanvaardt de aansprakelijkheid die daaruit voortvloeit. Hij vrijwaart opdrachtnemer van iedere aansprakelijkheid op grond van de huidige of toekomstige wetgeving.

15.9. De opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor aanspraken van derden met betrekking tot rechten van intellectuele eigendom op door de opdrachtgever verstrekte materialen of gegevens, die bij uitvoering van de overeenkomst worden gebruikt.

15.10. De opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor eventuele aansprakelijkheid van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en welke aan de opdrachtgever toerekenbaar zijn.

Artikel 16: Rechten Opdrachtnemer

16.1. De inhoud van een programma, dienst of product tussentijds te wijzigen voor kwalitatieve verbetering.

16.2. Bij groepen de groepsgrootte te bepalen ten aanzien van o.a. de trainingen en coachsessies in een programma.

16.3. De planning van onderdelen van een programma, dienst of product ten aanzien van plaats, tijd of andere omstandigheden tussentijds te wijzigen.

16.4. Bij onvoldoende aanmeldingen of om andere motiverende redenen een programma of andere dienst voor aanvang geheel af te gelasten. Opdrachtgever ontvangt hiervan zo spoedig mogelijk bericht, zonder dat opdrachtnemer gehouden is aan opgave van reden,waarna de betalingsverplichtingen van opdrachtgever vervallen en/ of reeds voldane betalingen worden gerestitueerd.

16.5. (tussentijds) bepaalde deelnemer(s)/afnemer(s) te weigeren aan deelname om welke reden dan ook. De betreffende deelnemer(s)/afnemer(s) ontvangen hiervan bericht, zonder dat opdrachtnemer verplicht is haar redenen hiervan bekend te maken,

waarna de betalingsverplichting van opdrachtgever vervalt en reeds voldane betalingen (naar evenredigheid van nog niet ontvangen prestaties) worden gerestitueerd.

16.6. Een samengestelde prijsopgave verplicht opdrachtnemer niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs. Offertes/ overeenkomsten gelden niet automatisch voor toekomstige bestellingen.

Artikel 17: Aansprakelijkheid Opdrachtgever

17.1. Ingeval een opdracht wordt verstrekt door meer dan één persoon, is ieder van hen hoofdelijk aansprakelijk voor de bedragen die uit hoofde van die opdracht aan Opdrachtnemer verschuldigd zijn.

17.2. Wordt een opdracht middellijk of onmiddellijk verstrekt door een natuurlijke persoon namens een rechtspersoon, dan kan deze natuurlijke persoon tevens in privé Opdrachtgever zijn. Daarvoor is vereist dat deze natuurlijke persoon beschouwd kan worden als de (mede)beleidsbepaler van de rechtspersoon. Bij wanbetaling door de rechtspersoon is de natuurlijke persoon dus persoonlijk aansprakelijk voor de betaling van de declaratie, onverschillig of deze, al dan niet op verzoek van Opdrachtgever, ten name van een rechtspersoon dan wel ten name van Opdrachtgever als natuurlijk persoon of hen beiden is gesteld.

Artikel 18: Vrijwaring

Opdrachtnemer vrijwaart Opdrachtgever tegen alle vorderingen en andere aanspraken van derden en de daaruit voortvloeiende schade als gevolg van een tekortkoming door de wederpartij van deze overeenkomst of enig ander handelen of nalaten van Opdrachtnemer. Deze vrijwaring geldt onverminderd hetgeen in artikel (invullen) over de aansprakelijkheid is gegeven.

Artikel 19: Klachtplicht

19.1. Opdrachtgever is verplicht klachten over de verrichte werkzaamheden direct, of maximaal binnen 14 dagen, te melden aan Opdrachtnemer. De klacht bevat een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming, zodat Opdrachtnemer in staat is hierop adequaat te reageren.

19.2. Indien Opdrachtgever binnen de hiervoor genoemde termijn geen klachten heeft gemeld, wordt de levering geacht correct te zijn uitgevoerd. Alsdan hebben reclames van welke aard dan ook geen enkele waarde en geen enkel rechtsgevolg en worden zij niet meer door Opdrachtnemer in behandeling genomen.

19.3. Een klacht kan er in ieder geval niet toe leiden, dat Opdrachtnemer gehouden kan worden om andere werkzaamheden te verrichten dan zijn overeengekomen.

Artikel 20: Geheimhouding

20.1. Ieder der partijen houdt de informatie die hij (in welke vorm dan ook) van de andere partij ontvangt en alle andere informatie betreffende de andere partij waarvan hij weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat deze geheim of vertrouwelijk is, dan wel informatie betreft waarvan hij kan verwachten dat de verspreiding daarvan de andere partij schade kan berokkenen, geheim en neemt alle nodige maatregelen om te waarborgen dat zijn personeel de genoemde informatie ook geheimhoudt.

20.2. De in het eerste lid van dit artikel genoemde geheimhoudingsplicht geldt niet voor informatie:

  1. Die op het moment dat de ontvanger deze informatie ontving al openbaar was of nadien openbaar is geworden zonder een schending door de ontvangende partij van een op hem rustende geheimhoudingsplicht;
  2. Waarvan de ontvangende partij kan bewijzen dat deze informatie al in zijn bezit was op het moment van verstrekken door de andere partij;
  3. Die de ontvangende partij van een derde heeft ontvangen waarbij deze derde gerechtigd was deze informatie aan de ontvangende partij te verstrekken;
  4. Die door de ontvangende partij openbaar wordt gemaakt op grond van een wettelijke plicht.

20.3. De in dit artikel omschreven geheimhoudingsplicht geldt voor de duur van deze overeenkomst en voor een periode van drie jaar na het eindigen daarvan.

Artikel 21: Boete op geheimhouding

21.1. Overtreedt Opdrachtgever het artikel van deze algemene voorwaarden over geheimhouding, dan verbeurt Opdrachtgever ten behoeve van Opdrachtnemer een onmiddellijk opeisbare boete van € 5.000,00 voor elke overtreding en daarnaast een bedrag van € 500,00 voor elke dag dat die overtreding voortduurt. Dit is ongeacht of de overtreding aan Opdrachtgever kan worden toegerekend. Bovendien is er voor het verbeuren van deze boete geen voorafgaande ingebrekestelling of gerechtelijke procedure benodigd. Ook hoeft er geen sprake te zijn van enige vorm van schade.

21.2. Het verbeuren van de in het eerste lid van dit artikel bedoelde boete doet geen afbreuk aan de overige rechten van Opdrachtnemer waaronder zijn recht om naast de boete schadevergoeding te vorderen.

Artikel 22: Overige bepalingen

22.1. Op elke met Opdrachtnemer gesloten overeenkomst is het Nederlandse recht van toepassing.

22.2. Geschillen tussen partijen zullen met uitsluiting van elke andere instantie worden voorgelegd aan de bevoegde rechter bij de rechtbank Gelderland behoudens in die gevallen dat de wet zich hiertegen dwingend verzet.

22.3. Indien een van de bepalingen van deze Algemene Voorwaarden geheel of ten dele nietig en/of niet afdwingbaar is, dan blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht. Partijen zullen met elkaar in overleg treden over de nietige en/of niet afdwingbare bepaling en deze bepaling aanpassen zodat een beroep daarop wel mogelijk is, waarbij de intentie van partijen met betrekking tot de oorspronkelijke bepaling c.q. het oorspronkelijke gedeelte zoveel mogelijk in stand blijft.

22.4. Bepalingen in de overeenkomst en/of in deze voorwaarden die uitdrukkelijk of naar hun aard ook na afloop of beëindiging van de overeenkomst en/of opdracht van kracht dienen te blijven, blijven na afloop of beëindiging van kracht.

22.5. Opdrachtgever zal de rechten en verplichtingen die hij op grond van overeenkomst heeft nimmer aan een derde verkopen, overdragen of verpanden.

22.6. Bepalingen in de overeenkomst en/of in deze voorwaarden die uitdrukkelijk of naar hun aard ook na afloop of beëindiging van de overeenkomst en/of opdracht van kracht dienen te blijven, blijven na afloop of beëindiging van kracht.